Bucifálek.cz s.r.o.

Zaručuje norma ČSN EN 1888:2018 bezpečnost kočárku?

Kočárek Kunert Inveto 2023 / bucifalek.cz

Na území České republiky musí dětské kočárky splňovat specifické výrobní a bezpečnostní normy. Tyto normy jsou stanoveny legislativou a mají za cíl zajistit, že dětské kočárky jsou bezpečné pro použití a odpovídají určitým standardům kvality.

Hlavní normou, která se vztahuje na dětské kočárky v České republice, je ČSN EN 1888:2018. Tato norma stanovuje technické požadavky a zkoušky pro dětské kočárky. Zahrnuje mimo jiné požadavky na konstrukci, pevnost a stability, mechanismy brzdění, trvanlivost materiálů, a bezpečnostní prvky, jako jsou pětibodové bezpečnostní pásy a ochranné bariéry.

Výrobci a prodejci dětských kočárků jsou odpovědní za to, že jejich výrobky splňují všechny relevantní normy a požadavky. Pokud máte podezření, že dětský kočárek nesplňuje bezpečnostní normy, měli byste tuto situaci ohlásit odpovědným orgánům, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nebo Česká obchodní inspekce (ČOI). Tyto orgány mají pravomoc kontrolovat a ověřovat, zda výrobci a prodejci dodržují požadavky bezpečnostních norem.

Na co norma ČSN EN 1888:2018 myslí při výrobě kočárku?

Abychom se ujistili, že malého pasažéra ochráníme co nejlépe, je klíčové sledovat bezpečnostní normy a certifikace. Zde jsou tipy, které vám pomohou zvolit kočárek, který splňuje ty nejvyšší bezpečnostní standardy.

Bezpečnostní požadavky na konstrukci

Norma EN 1888 stanovuje přísné požadavky na konstrukci kočárků. To zahrnuje specifikace pro rámy, sedadla, opěrky nohou a rukojeti. Materiály použité v konstrukci kočárku musí být odolné a bezpečné. Kočárky musí být navrženy tak, aby odolaly všem běžným situacím, jako je jízda po nerovném terénu, manévrování nebo zastavení.

Testy pro pevnost a stabilitu

Kočárky musí projít testy, které ověřují jejich pevnost a stabilitu. To zahrnuje testy na statickou pevnost, aby bylo ověřeno, že kočárek dokáže unést váhu dítěte a dalších předmětů, aniž by došlo k deformaci nebo poškození. Testuje se také stabilita kočárku, aby se minimalizovalo riziko převrácení.

Bezpečnostní pásy

Norma EN 1888 požaduje, aby kočárky měly bezpečnostní pásy, které jsou spolehlivé a snadno nastavitelné. Zvláštní důraz je kladen na 5-bodový bezpečnostní pás, který zahrnuje dvě ramenní pásy, dva pásy mezi nohami a jeden pásek kolem boků. Tento systém pomáhá udržet dítě bezpečně a pevně upevněno v kočárku.

Brzdový systém

Kočárky musí projít testy na brzdnou sílu a spolehlivost brzdového systému. Brzdy musí být snadno ovladatelné a účinné, aby umožnily rodičům snadné zastavení kočárku a minimalizovaly riziko nekontrolovaného pohybu.

Testy na chemické látky

EN 1888 rovněž stanovuje limity pro obsah nebezpečných chemických látek, jako jsou těžké kovy, ftaláty, azobarviva a další, které by mohly ohrozit zdraví dítěte.

Ochrana proti zachycení prstů

Norma klade důraz na prevenci zachycení prstů v různých částech kočárku, jako jsou skládací mechanismy nebo klouby.

Jeden z četných dotazů na prodejce kočárku je jeho nosnost.

Určuje norma EN 1888 specifikace ohledně nosnosti kočárku?

Norma pro bezpečnost kočárků nijak neurčuje výrobcům jaké nosnosti kočárky musí splňovat. Výrobce je však povinen v návodu u kočárku uvádět údaj o možném maximálním zatížení.

Ačkoliv kočárky nemají žádnou normou určenou minimální ani maximální nosnost, při testování se používají různé váhy simulující různé hmotnosti dětí. 

Minimální hmotnost

Testuje se s minimální hmotností, která je obvykle kolem 9 kg, což představuje váhu novorozenců a batolat.

Testuje se s hmotností odpovídající průměrné váze dítěte ve věku kolem 2-3 let, 12-18 kg.

Testuje se s hmotností, která je blízká maximálnímu zatížení , kterou uvádí výrobce.

Pokud tedy výrobce uvádí např. maximální nosnost 22 kg, může být kočárek testován až na tuto váhu.

Z pravidla jsou kočárky testované s převyšující minimální i průměrnou hmotnost.

 

Zaručí mi tedy norma EN 1888 bezpečný kočárek? 

Kočárky, které splňují tuto normu, prošly řadou bezpečnostních testů a kontrol, které mají zajistit, že jsou bezpečné a vhodné pro použití pro děti.

Nicméně, i když kočárek splňuje normu EN 1888, není to jediný faktor, který byste měli zohlednit při výběru kočárku. Existují další aspekty, které byste měli zvážit, jako je typ kočárku, jeho konstrukce, pohodlí pro dítě, snadnost ovládání, odolnost na různých typech terénu, skladnost, a tak dále. Každý rodič a každé dítě mohou mít jiné preference a potřeby.

Je třeba si také uvědomit, že není testován každý kočárek, který vyjede z výrobní linky. Proto je dobré sledovat recenze konkrétních modelů kočárků a zkušenosti rodičů v diskuzích. Uděláte si tak ucelený obrázek o daném kočárku a můžete předejit poruchovým modelům.

Norma EN 1888 vám nezaručí kvalitu, pohodlí ani vyšší bezpečnost kočárku. Co by však měla zaručit, tak určitý standart bezpečnosti pro vaše dítě. Na trhu by se neměl objevit kočárek, který by tuto normu nesplňoval. 

Share:

More Posts

Send Us A Message